ولادت

 آیت الله سید محمد حسن طباطبایی معروف به آیت الله میرجهانی در شهر محمد آباد واقع در بخش جرقویه سفلی که از توابع اصفهان است در روز دوشنبه ۲۲ ماه ذی القعده سال ۱۳۱۹ قمری مصادف با ۱۲۷۷ شمسی در خانواده‌ای که مهد علم و فضیلت بود، دیده به جهان گشود.

تحصیلات و اساتید

آنچه از زبان خود ایشان بیان شده و توسط نویسنده کتاب گنجینه دانشمندان به تحریر درآمده است از این قرار است که مرحوم علامه از سن ۵ سالگی با ورود به مکتب‌خانه، کسب علوم دینی و اسلامی را آغاز نموده و  تا سن ۷ سالگی در مکتب‌خانه به یادگیری قرآن کریم پرداخته و برخی از کتب فارسی که یادگیری آن در مکتب‌خانه‌ها مرسوم بوده را فرا می‌گیرد .
پس از آن در محضر یکی از علما و فضلای ساکن آن دیار مشغول به یادگیری مقدمات عربی از صرف و نحو گردیده و بعد از تکمیل صرف و نحو قسمتی از کتاب سیوطی را فرا می گیرد و جهت ادامه تحصیل عازم شهر اصفهان می گردد و در مدرسه صدر ساکن و یادگیری کتاب سیوطی را از اساتید آن مدرسه به پایان می‌رساند.
علامه سطوح اولیه را نزد علمای بزرگوار آقای شیخ محمد علی جبیب آبادی و آقا شیخ محمد علی یزدی و سطوح وسطی و عالیه را در محضر علمایی همچون حجه الاسلام حاج سید محمدرضا رضوی خوانساری، مرحوم میرزا احمد اصفهانی، مرحوم آیت الله شیخ محمد علی فتحی دزفولی و آیت الله زاهدی به پایان می‌رساند. در مرحله درس خارج در کلاس آیت الله حاج میرزا محمد رضا مسجد شاهی حاضر شده و در مدرسۀ صدر نیز از محضر آیت الله آخوند ملا حسین فشارکی استفاده می‌نماید.
معظم له پس از طی این مراحل و بهره گیری از علمای این خطه با اجازه پدر بزرگوارشان در سال (۱۳۰۵ه .ش) عازم شهر نجف و جهت ادامه تحصیلات و بهره گیری از علمای اخلاق و عرفان آن سرزمین عزم خود را جزم می نماید و در آنجا از اساتید بزرگی چون آیت الله رجائی، حاج شیخ عبدالله مامقانی (صاحب رجال) و آیت الله آقا ضیاء الدین عراقی استفاده نمود و حدود ۵ سال در جوار مضجع شریف آقا امیر المومنین علیه السلام از محضر مرجع بزرگوار آقا سید ابوالحسن اصفهانی رحمه الله علیه در مسجد شیخ طوسی استفاده اکمل و اتم  را می نماید.
سپس به اصرار پدر به اصفهان مراجعت و به نشر معارف اسلامی و فضایل اهل بیت عصمت و طهارت می‌پردازد. بازگشت علامه همزمان با دوران کهولت سن پدر بوده و پس از رحلت پدر راهی مشهد مقدس گردیده و ۷ سال در جوار خورشید ایران زمین علاوه بر رشد معنوی و سلوکی به خدمت و نشر معارف دین پرداخته و در این مدت مسئولیت کتابخانه آستان قدس را نیز برعهده داشتند. ایشان در کنار تدریس به تألیف و تصحیح کتب خطی کتابخانه نیز پرداخته‌اند. ایشان مدتی را به تهران عزیمت نموده و باز به مشهد برمی گردد و در پایان نیز در اصفهان زندگی می‌نمودند.

در محضر آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی


 از جمله شخصیت های برجسته علمی نجف اشرف که آیت الله میرجهانی در محضر درس او حضور پیدا می کرد، آیت العظمی حاج سید ابوالحسن اصفهانی مرجع تقلید بزرگ آن روز شیعیان بود. مرحوم میرجهانی به غیر از شاگردی ایشان، حکم ندیم و محرم اسرار آن زعیم عالی قدر شیعه را نیز داشت لذا کلیه اجازات صادره از ناحیه آیت الله اصفهانی به واسطه و به خط آیت الله میرجهانی نوشته و صادر می شد. مرحوم میرجهانی بیش از صد اجازه از علمای بزرگ عصر خود – که اسامی برخی از ایشان ذکر شد،  اخذ کرده بودند، که از جمله آنها آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی بود که حدود پانزده اجازه از وی دریافت کرده بود.

اقامت در مشهد و اصفهان

آيت الله ميرجهاني پس از چندي، بار ديگر به اصرار پدرشان با کوله باري از علم و فضيلت معنوي به اصفهان بازگشتند. البته سکونت دوباره ايشان در اصفهان همزمان با اواخر عمر پدر برزگوارشان گشته بود و مدتي پس از فوت پدر، علامه راه مشهد را در پيش گرفتند و حدود هفت سال هم جواري  با آقا علي ابن موسي الرضا (صلوات الله عليه) را اختيار نمودند.علامه ميرجهاني در ادامه فعاليتهاي علمي خود در مشهد مقدس، به تصحيح نسخ خطي قديمي موجود در کتابخانه آستان قدس رضوي و تأليف و تصنيف و تدريس اشتغال داشتند. محل اصلي فعاليتشان در مشهد، دو حجره در صحن عتيق بوده است. گويا وضعيت آب و هواي مشهد با مزاج ايشان سازگاري نداشته و در نهايت پس از هفت سال به تهران نقل مکان مي کنند. علامه در تهران نيز به انجام وظايف ديني بالاخص تبليغ از طريق منبر و تأليف کتاب مشغول گشتند.

وفات

روز سه شنبه بیستم جمادی الثانی سال ۱۴۱۳ ق. مصادف با ۲۵ آذر سال ۱۳۷۱ ش. چراغ عمر این عالم بزرگ رو به خاموشی رفت. مردم اصفهان پیکر مطهر علامه میرجهانی را پس از تشییعی پرشکوه و درخور شأن، در بقعه علامه مجلسی (ره) در مسجد جامع اصفهان به خاک سپردند.

پاسخی بگذارید